DIY blog s návody, výtvarnými tipy a cestami za inspirací

19. září 2015

Jak na sítotisk doma II

V první části bylo řečeno, co budete potřebovat. Teď vám napíšu to podstatnější a zajímavější. Jakmile máte připravenou předlohu - ať už předkreslenou na papíře nebo v počítači, doporučuju ji invertovat, aby barvy byly opačně - co je bílé bude černé a naopak. Výsledná předloha by pak vypadala takto.

Šablonu potom dejte pod síto. Z klovatiny a bílé běloby si připravíte kryt. Klovatiny by mělo být více, běloba má význam jen proto, abyste kryt snadno viděli. Síto je dobré si oblepit lepicí páskou kolem vašeho motivu, abyste si ho neušpinili - z obou stran.


Pak postupně vykrývejte pomocí štětce, postupujte opatrně. Pokud náhodou přetáhnete, opatrně kryt odstraňte třeba tyčinkami, které se používají do uší.


Pokračujte, až budete mít hotovo. Předlohou pod sítem se můžete jenom inspirovat, neznamená to, že musíte všechno přesně okopírovat.



Kryt nechte důkladně zaschnout. Pak si připravte barvy. Já použila barvy na olejové bázi, rozpouštějí se terpentýnem. Docela smrdí, není úplně ideální ho dýchat. Tiskla jsem nakonec v garáži.



Síto vypodložte, aby bylo pár milimetrů nad papírem, na který budete tisknout - třeba tvrdým kartonem, kouskem dřívka. 


Pod síto si dejte papír/čtvrtku na kterou budete tisknout. Na horní část síta, nad váš motiv si naneste dostatek barvy, která je lehce smíchaná s terpentýnem, aby měla správnou hustotu.




Barvu potom těrkou stírejte shora k sobě, přes celou výšku síta - podle šířky těrky budete možná postup opakovat.


Tisky jsou hotové. Možná by stálo za to si ještě s šablonou pohrát, protože se na některých místech kryt nezachytil - možná jsem dala příliš malou vrstvu. Po tisku vždycky důkladně umyjte síto - jen terpentýnem, dejte si co nejvíc záležet. Pokud budete chtít ještě v budoucnu s tiskem pokračovat, nemyjte vodou - rozpustíte klovatinu a kryt zmizí.

Tisky nechte pořádně uschnout, terpentýn vysychá několik dní.


Be First to Post Comment !
Okomentovat

Děkuji za komentáře. Pokud jej vyhodnotím jako spam, ohodnotím patřičně také stránku, na níž odkazujete.

Kontaktní formulář

Název

E-mail *

Vzkaz *